Gimnazijoje paminėta Europos kalbų diena

  • Paskelbė : Jūratė Šoliūnaitė Pavilionienė
  • Paskelbta: 2021-09-28
  • Kategorija: Renginiai

2021 m. rugsėjo 26 d. Europa mini kalbų įvairovės dieną. Lietuvoje ši diena švenčiama nuo įstojimo į Europos Sąjungą, siekiant paraginti mokytis kalbų, skatinti toleranciją kitų šalių ir kultūrų atžvilgiu, gerbti kalbų įvairovę.

Kasmet užsienio kalbų mokytojų iniciatyva ši diena pažymima ir mūsų gimnazijoje. Pirmojo aukšto stendas pasipuošė žemyno šalių vėliavų spalvomis, švieslentėje mirgėjo pasisveikinimai įvairiomis Europos kalbomis, o mokiniai buvo pakviesti į įvairias veiklas. Septintokai savo kalbų mokėjimą išbandė „Protų mūšyje“, 6 a ir 6 b klasių vokiečių kalbos grupei ir aštuntų klasių mokiniams užsiėmimai vyko Visagino kultūros centro „Draugystė“ salėje. Čia jie kartu su Visagino Europe Direct informacijos centro vadove Indre Gruodiene turėjo galimybę artimiau pažinti Europą, jos daugiakalbystę, pasitikrinti ir įvertinti savo žinias. Įdomūs, nuotaikingi siužetai ir šmaikščiai pateikti klausimai nepaliko abejingų. Dar aiškiau supratome, kad kalbų mokėjimas vienija žmones ir leidžia geriau pažinti kitas šalis bei jų kultūras. Veiklas organizavo užsienio (rusų II kalba) ir (vokiečių II kalba) kalbų mokytojos J. Čugunova ir M. Niparavičienė.
Anglų kalbos mokytoja Aldona Petrauskienė kartu su III-IV klasių mokiniais Europos kalbų dienos proga organizavo diskusiją tema „Migration in Europe and Human Security“. Martynas Radzevičius ir Kasparas Skačkauskas paruošė vaizdo  interviu su mokiniais, gyvenančiais Londone. Dominyka Gedgaudaitė ir Gabrielė Pupelytė pristatė BBC News  apžvalgą tema „A Challenge to Solidarity“.

2021 metų  rugsėjo 24 ir 27 d. pradinių klasių mokiniai dalyvavo renginiuose, skirtuose Europos kalbų dienai paminėti. 4 b klasės mokiniai pasitikrino žinias apie Europos šalis, jų sostines bei vėliavas, atlikdami  užduotis porose. Jų darbeliais buvo papuoštas stendas gimnazijos trečiame aukšte. 3 a ir 3 b klasių mokiniai išbandė savo gebėjimus mokydamiesi latvių liaudies dainos „Kur tu teci“, skaitydami ilgiausius latvių, bulgarų, anglų, vokiečių žodžius  bei lavindami tarimą greitakalbėse čekų, lenkų, vokiečių bei anglų kalbomis. Veiklą mokiniams organizavo anglų kalbos mokytoja Elina Noskova.

6 b klasės mokinių grupė Europos kalbų dienoms ruošėsi iš anksto: per anglų kalbos pamokas išvertė sausainių receptus, o per technologijas kepė „easy sugar cookies“. Rezultatas nenuvylė!
Ar atspėsite, ką reiškia ,,kugacu“? Tai – rugsėjis japoniškai. 6 a klasės mokiniai domėjosi, kaip vadinasi mėnesiai įvairiomis Europos kalbomis. Aleksejus surado net japoniškus pavadinimus. 
5 b klasės mokiniai išmoko pasigaminti lankstinukus ir pademonstravo savo žinias apie Europos šalis, jų sostines ir kalbas. Ainoras – tikras Jungtinės karalystės ekspertas, o Marta labai gražiai pristatė Ukrainą.
7 b lankstinukai buvo jau išsamesni, platesnė geografija, tik ... Austrija ir Australija netyčia „susivienijo“.
Aštuntokai (8 b) dabar tikrai žino, kokiomis kalbomis kalbama Šveicarijoje ir kad nėra austrų kalbos. Integruotai anglų kalbos ir geografijos pamokai jie paruošė kelių Europos šalių pristatymus anglų ir lietuvių kalbomis. Visus sužavėjo Vakario skaidrės.
Apie situaciją Lietuvos – Baltarusijos pasienyje ne tik per žinias kalbama. Per anglų kalbos pamokas dešimtokai diskutavo apie migraciją, jos keliamas problemas ir galimus sprendimus. Trumpą pranešimą apie padėtį pasienio užkardose paruošė Martynas. Ką reiškia būti emigrantu, papasakojo du jauni lietuviai iš Nyderlandų. Vaizdo interviu su jais įrašė Jurgis. Diskusijos metu mokiniai ne tik sužinojo naujų faktų, bet ir pabandė ieškoti sprendimų. Savo nuomones ir pasiūlymus jie apibendrino trumpuose rašiniuose apie migraciją.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 – 08.45
  • 2. 08.55 – 09.40
  • 3. 09.50 – 10.35
  • 4. 10.55 – 11.40
  • 5. 12.00 – 12.45
  • 6. 13.05 – 13.50
  • 7. 14.00 – 14.45
  • 8. 14.50 – 15.35