Ugdymo karjerai dienos „Šok į tėvų klumpes“ veiklos

  • Paskelbė : Jūratė Šoliūnaitė Pavilionienė
  • Paskelbta: 2021-06-16
  • Kategorija: Projektinė veikla

2021 m. birželio 9 d. jau ketvirtą kartą 1–8 ir I–III klasių mokiniai su klasių auklėtojais ir dalykų mokytojais labai gausiu būriu dalyvavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuojamoje visuotinėje atvirų durų dienoje tėvų darbovietėse „Šok į tėvų klumpes“. Plačiau...
Ši iniciatyva skirta supažindinti mokinius su įvairiomis profesijomis, suteikiant žinių apie tam tikrą specialybę, darbo specifiką, reikiamas kompetencijas, per asmeninę tėvų bei artimųjų patirtį.

Akivaizdu, kad 2021 m. karantinas  pakoregavo Ugdymo karjerai dienos „Šok į tėvų klumpes“ veiklų organizavimą – visos įmonės, įstaigos bei organizacijos, laikydamosi karantino reikalavimų, riboja apsilankymus ir susitikimus. Būtent todėl kelių klasių mokiniams buvo pasiūlyta virtuali veikla. Mokiniai turėjo galimybę dalyvauti nuotoliniuose užsiėmimuose.
Visagino „Verdenės“ gimnazijos mokinių ir mokytojų vardu nuoširdžiai dėkoju visiems, padėjusiems organizuoti įdomią ir labai turiningą dieną.

Ugdymo karjerai dienos „Šok į tėvų klumpes“ veiklos

1 a klasės mokiniai turėjo vykti į Visagino priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, bet dėl saviizoliacijos, negalėjo įgyvendinti savo kelionės tikslų. Mokytoja Daiva nuotoliniu būdu paruošė pateiktis apie ugniagesių gelbėtojų profesiją. Mokiniai  klausėsi pasakojimo apie tai, kaip ugniagesiai dirbo anksčiau ir kaip pasikeitė jų darbo specifika dabar. Vaikai domėjosi, kokios gali būti gaisro priežastys, išsiaiškino, kaip elgtis gaisro atveju.
Nuoširdžiai dėkojame 1 a klasės mokinės Sofijos tėčiui Artūrui Žilinskui už kvietimą į savo darbovietę.
Nors ir nepavyko apsilankyti, bet po saviizoliacijos, būtinai nuvyksime.
                                               1a klasės mokiniai ir auklėtoja Daiva Maldžiuvienė

1 b klasės mokiniai lankėsi Gražutės regioniniame parke, kur juos pasitiko parko darbuotojos Vaida Maciulevičienė ir Kristina Ivanovaitė.  Jos pakvietė  keliauti  Degučių pažintiniu taku, kuris skirtas Degučių kraštovaizdžio draustinio vertybėms pristatyti.  Kelionės metu mokiniai ne tik pamatė paslaptingąjį akivarą, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas pelkių orchidėjas, užkopė  į vaizdingą Degučių piliakalnį, bet ir susipažino su rekreacininko ir kultūrologo darbo ypatumais.
Dėkojame specialistei  (rekreacininkei) Vaidai Vaitavičiūtei-Maciulevičienei ir  specialistei (kultūrologei) Kristinai Ivanovaitei. 
                                               1 b klasės mokiniai ir auklėtoja Aliona Kurpienė

2 a klasės mokiniai lankėsi kepykloje-restorane „Romnesa“ (Strigailiškio km., Ignalinos raj.), susipažino su šakočio kepimo istorija ir patys mokėsi konditerio amato – kepė šakočius. Mokiniai labai daug sužinojo, įsiminė, pamatė ir suprato, koks  sunkus, bet reikalingas konditerio darbas.
                                                2 a klasės mokiniai ir auklėtoja Lina Navickienė.

2 b klasės mokiniai vyko į Paukščių kaimą, įsikūrusį Ignalinos rajone Cijonuose. Sodyboje mus pasitiko svetingi  šeimininkai Laima ir Rimas. Šeimininkė mokiniams papasakojo apie sodyboje gyvenančius naminius paukščius. Šalia paukščių yra įsikūrę triušiai, avys, ožkos, asilas  ir net alpakos. Apžiūrėjome ir naminių paukščių kiaušinių ekspoziciją, rašėme žąsies plunksna ir pabuvojome didžiuliame laimės paukštės lizde. Mokiniai patys galėjo pašerti gyvūnus. Vaikai iš arčiau  pamatė  ūkininkų veiklą ir suprato, kiek reikia įdėti darbo, kad toks paukščių ūkis klegėtų.  Visus sužavėjo ne tik gyvūnų įvairovė, bet ir  šeimininkės Laimos pasakojimai apie augintinius.
Labai dėkingi sodybos šeimininkams Laimai ir Rimui už nuoširdų, šiltą bendravimą ir suteiktą galimybę puikiai praleisti laiką.
                                                 2 b klasės mokiniai ir auklėtoja Jūratė Jankevičienė

3 a ir 3 b klasės mokiniai dalyvavo virtualiame susitikime su rašytoju, iliustratoriumi Pauliumi Juodišiumi. Vaizduotės lavinimo dirbtuvėse „Išminkyk savo mintis“ jie susipažino su rašytojo ir iliustratoriaus profesija, kartu su Pauliumi Juodišiumi kūrė fantastinį pasaulį, jo veikėjus ir dėsnius. 
                                                 3 a klasės mokiniai ir auklėtoja Inga Bilinskienė
                                                 bei 3 b klasės mokiniai ir auklėtoja Jūratė Šoliūnaitė Pavilionienė

4 a klasės mokiniai klausėsi pasakojimo apie teisininko profesiją ir sužinojo, kokia veikla užsiima teisininkai, kokius mokslus reikia baigti, norint juo tapti. Mokiniams buvo įdomu, kokių dalykų svarbu mokytis, norint studijuoti teisę. Buvo kalbėta ir apie mokinių teises bei pareigas, mažamečių bei jų tėvų atsakomybę prieš įstatymą. Mokiniai vartė Konstituciją, Lietuvos Respublikos darbo kodeksą, diskutavo su pranešėja.
Nuoširdžiai dėkojame 4 a klasės mokinio Pauliaus mamai Dijanai Satkūnienei.
                                               4 a klasės  mokiniai ir auklėtoja  Danguolė Savičienė  

4 b klasės mokiniai platformoje ZOOM susitiko su Mėjos Morkvėnaitės mama. Jie klausėsi pasakojimo apie policininko ir vaiko teisių apsaugos socialinio darbuotojo profesiją. Susipažino su dirbusių ir dabar dirbančių specialistų darbo specifika.
Nuoširdžiai dėkojame mokinės Mėjos mamai  Tatjanai Repečkienei už išsamų ir įdomų pasakojimą, už nuoširdų, šiltą bendravimą.
                                               4 b klasės mokiniai ir auklėtoja Žana Vaitkuvienė-Zimina

5 a ir 5 b klasių mokiniams buvo organizuotas nuotolinis užsiėmimas, kuris vyko Zoom platformoje. Užsiėmimo metu mokinai mokėsi imti interviu iš savo artimųjų apie jų profesijas, diskutavo apie tėvų ir senelių darbo ypatumus. Komandinio darbo metu mokiniai kūrė ,,Profesijų medį”, smagiai žaidė žaidimus ir žiūrėjo edukacinius filmukus apie profesijas.
                                               5 a klasės  mokiniai ir auklėtoja Auksė Baušytė 
                                                bei 5 b klasės mokiniai ir auklėtoja Ilona Borina

6 a klasės mokiniai aplankė Visagino rekreacinių paslaugų centro filialą „Visagino parkas“.  Išvykos dalyviai susipažino su branduolinės energetikos inžinieriaus darbo specifika. Įdomu buvo pamatyti, kaip atrodo atominės elektrinės centrinis valdymo pultas, kaip jis veikia, kokių žinių reikia, norint atsakingai atlikti tokias pareigas.
Už suteiktą galimybę visa tai pamatyti, už smagiai praleistą laiką dėkojame 6 a klasės mokinės mamai Airidai Drus.
                                               6 a klasės mokiniai, auklėtoja Aldona Petrauskienė
                                                ir anglų kalbos mokytoja Irena Bikulčiūtė

6 b ir 8 b klasės mokiniams vyko 2 nuotoliniai užsiėmimai Zoom platformoje. Pirmojo edukacinio užsiėmimo metu dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Bendrojo pagalbos centro veikla ir skubios pagalbos telefono numerio 112 paskirtimi bei pagrindinėmis funkcijomis. Mokiniai sužinojo, kaip  admininstruojami pagalbos skambučiai skubios pagalbos numeriu 112, su kokiomis problemomis susiduria skambučių centro specialistai, išsiaiškino, kada verta skambinti šiuo telefonu, įdėmiai klausėsi įdomių faktų iš pagalbos centro kasdienybės.
Antrojo užsiėmimo metu Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Praktinio parengimo skyriaus pareigūnė  pristatė ugniagesio gelbėtojo profesiją bei Ugniagesių gelbėtojų mokyklos veiklą. Pareigūnė papasakojo, kokius reikalavimus reikia atitikti norint tapti Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantu, o vėliau ir ugniagesiu gelbėtoju. Moksleiviai susipažino su kursanto kasdienybe žiūrėdami Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantų parengtą filmuką, taip pat su mokymo organizavimo ypatybėmis bei suteikiamomis gyvenimo ir mokymosi sąlygomis.
Norime padėkoti 6 b klasės mokinio Aleksandro mamai Liudmilai Jesipionok už pagalbą organizuojant šias edukacines veiklas.
Už puikiai organizuotus užsiėmimus nuoširdžiai dėkojame Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkei Jelenai Montvilienei ir Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Praktinio parengimo skyriaus vyriausiajai  specialistei Miglei  Dumčienei.
                                               6 b klasės mokiniai ir auklėtoja Jelena Čugunova 
                                                bei 8 b klasės mokiniai ir auklėtoja Jolita Dervinienė

7 a klasės mokiniai lankėsi Visagino švietimo pagalbos tarnyboje. Mokiniai sužinojo, kokių specialybių žmonės čia dirba ir ką jie veikia. Švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Birutė Stefanskienė papasakojo apie sunkų ir labai svarbų  logopedų, metodininkų,  specialiųjų pedagogų ir psichologų darbą ir atsakė į mokinių klausimus.
Nuoširdžiai dėkojame Visagino švietimo pagalbos tarnybos kolektyvui už tokį šiltą priėmimą.
                                                7 a klasės mokiniai ir  auklėtoja Aušra Gigelevičienė

7 b klasės  mokiniai lankėsi Visagino Liaudėnų kaime  įsikūrusiame žirgyne „Baltasis mustangas“. Mus  priėmė žirgyno darbuotoja Sandra. Ji papasakojo apie tai, kur galima mokytis, kad galėtume tapti žirgų prižiūrėtojais. Apsilankėme arklidžių pastate, pamatėme patalpas, kur gyvena žirgai. Mums papasakojo, kuo jie maitinami, ką mėgsta ėsti, kada, kuo šeriami. Sužinojome, nuo ko priklauso, koks bus žirgo charakteris. Tai labai svarbu, norint jį treniruoti, rengti įvairiems konkursams. Susipažinome su įranga, kuri naudojama kinkant žirgą. Turėjome progos pajodinėti su šešerių metų amžiaus  obuolmušiu žirgu Arfu.  Aplankėme ir ganykloje besiganančius kitus žirgus, pavaišinome jų skanėtais – morkomis ir obuoliais. Manome, ši išvyka daugeliui septintokų padėjo suprasti, kad žirgų augintojo ir veisėjo profesija yra  įdomi, romantiška.
Nuoširdžiai dėkojame žirgyno darbuotojai Sandrai.  
                                               7 b klasės mokiniai, auklėtoja Jolanta Sadauskienė 
                                               ir matematikos mokytoja Eugenija Kazėnienė

8 a klasės mokiniai  Ugdymo karjerai dienos  „Šok į tėvų klumpes" metu susipažino su miškininko profesija. Apie darbą miške papasakojo Valstybinės  miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Mindaugas Ilčiukas. Pristatęs miškininko profesiją,  svečias supažindino su unikalia paukščių plunksnų kolekcija, drugelių, vabalų rinkiniais. Aštuntokai turėjo galimybę pamatyti, kaip valdomas dronas, kaip juo fotografuojama, kaip jis panaudojamas stebėti mišką.
Dėkojame Valstybinės  miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistui Mindaugui Ilčiukui už puikų miškininko, gamtininko bei fotografo profesijos pristatymą.
                                                8 a klasės mokiniai ir auklėtojas Saulius Valiūnas

I klasės mokiniai lankėsi Visagino irklavimo bazėje. Kadangi ne vienas klasės mokinys čia jau nebe pirmus metus treniruojasi, semiasi irklavimo kanoja ar baidare įgūdžių, mus mielai sutiko priimti treneriai Olga ir Aleksejus Rein. Smagu buvo girdėti trenerių kreipimąsi į mokinius vardais, nes nemažą laisvalaikio dalį praleidžia drauge, sunkiai ir atkakliai treniruodamiesi, ruošdamiesi įvairioms varžyboms.
Treneriai papasakojo apie savo darbo subtilybes, treniruočių organizavimo tvarką, kur galima įgyti šią profesiją. Olga ir Aleksejus Rein pasidžiaugė išugdytais aukšto profesionalumo sportininkais, jų rezultatais, pastebėjo, kad mieste auga naujos olimpinės viltys.  Mokiniams labai rūpėjo sužinoti,  ko reikia, kad taptum geru sportininku, o gal net olimpiniu čempionu, nuo kada reikėtų pradėti treniruotis, jei svajoji apie medalius.
Susipažinome su nauja Visagino irklavimo baze, inventoriumi, kuris yra labai brangus, jo priežiūros sąlygomis.
Šviečiant karštai birželio saulei, dvelkiant Visagino ežero gaivai bazės šeimininkai pakvietė mokinius paplaukioti drakonų valtimis. Tai buvo nepakartojamas malonumas.
Nuoširdžiai dėkojame  treneriams Olgai ir Aleksejui Rein už suteiktą galimybę susipažinti su įdomia, užburiančia, azartiška trenerio profesija. Išsiskirdami linkėjome jiems sėkmingų ateities startų, darbščių ir aukštų tikslų siekiančių sportininkų.
                                               I klasės mokiniai ir auklėtoja Lilija Ramanauskienė

II klasė viešėjo Visagino Šv. apaštalo Pauliaus bažnyčioje.
Mokiniai susipažino su kunigo profesija. Susitikime bendravo su kunigu Miroslavu, diskutavo apie žmogaus pašaukimą kunigystei, kunigystės mokslus, šios profesijos stereotipus, patirtis bei išgirdo  atsakymus į rūpimus klausimus. Susitikimas išties buvo informatyvus, įdomus ir naudingas.
Nuoširdžiai dėkojame kunigui Miroslavui Anuškevičiui už šiltą priėmimą ir įdomų pokalbį.
                                                II klasės mokiniai, auklėtoja Diana Naglinskienė 
                                                ir vokiečių kalbos mokytoja Marytė Niparavičienė

III a ir III b klasių mokiniai Visagino „Verdenės“ gimnazijos aktų salėje susitiko su Vilniaus regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Ignalinos poskyrio viršininku štabo seržantu Egidijumi Varna ir krašto apsaugos savanorių pajėgų kariais.
Štabo seržantas Egidijus Varna moksleivius supažindino su Lietuvos kariuomenės struktūra, papasakojo apie šiuolaikinę Lietuvos karių ginkluotę ir tarnybos Lietuvos kariuomenėje būdus. Sužinojome, kad be privalomosios karinės tarnybos jaunuoliai gali tarnybą atlikti Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Įgiję aukštąjį universitetinį išsilavinimą Lietuvos piliečiai gali karinę tarnybą atlikti baigę Karininkų specialistų pagrindinio karinio parengimo kursus. Moksleiviai domėjosi tarnybos Lietuvos kariuomenėje galimybėmis ir karių kasdienybe.
Po paskaitos Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai supažindino su Lietuvos kariuomenės ginkluote.
Dėkojame štabo seržantui Egidijui Varnai ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariams.
                                              III a klasės mokiniai ir auklėtoja Inga Aukštuolytė-Pužienė 
                                              bei III b klasės mokiniai ir auklėtojas Valentinas Radzevičius 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 – 08.45
  • 2. 08.55 – 09.40
  • 3. 09.50 – 10.35
  • 4. 10.55 – 11.40
  • 5. 12.00 – 12.45
  • 6. 13.05 – 13.50
  • 7. 14.00 – 14.45
  • 8. 14.50 – 15.35